Kiekoeboe Gastouderopvang

Over mij als gastouder

Ik ben Marlies Hoeksema. Sinds  september 2012 woon ik weer in Zuidlaren, nadat ik een aantal jaren in Groningen heb gewoond. Ik woon hier samen met mijn man Jeroen, onze zoon Levi (2014), onze dochter Phileine (2018) en onze poes Beer. In 2009 heb ik aan de Hanzehogeschool in Groningen mijn Pabo diploma behaald en heb hierna 3 jaar met veel plezier op een buitenschoolse opvang in Gieten gewerkt. In januari 2013 ben ik aan een nieuwe uitdaging begonnen met het starten van mijn eigen gastouder opvang aan de Leemdobbe. Inmiddels ben ik lekker aan de slag met een gezellige groep kinderen.

Ik vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen binnen de kinderopvang en op het gebied van pedagogiek. Ik lees daarom regelmatig boeken en ga graag naar thema-avonden en workshops. Ook ga ik ieder jaar naar de herhalingslessen voor mijn kinder-EHBO diploma.

Wat ik belangrijk vind in de omgang met de kinderen is het samen ondernemen van activiteiten. Ik vind het leuk om boekjes te lezen met de kinderen of samen verhalen te verzinnen om zo hun taalvaardigheid te ontwikkelen en hun woordenschat te vergroten.  Knutselen en lekker kliederen vind ik ook erg belangrijk om te doen samen met de kinderen. Op die manier leren ze verschillende materialen kennen en ontwikkelen ze hun motoriek.  Om ervoor te zorgen dat er voor  alle leeftijdscategorie├źn  en interessegebieden voldoende speelgoed aanwezig is, beschik ik inmiddels over een uitgebreide speelgoedcollectie. Op die manier kan ik ervoor zorgen dat het speelgoed altijd aansluit bij de wensen en behoeftes van de kinderen.

Ons huis ligt in een rustige nieuwbouwwijk naast het bos waar we lekker kunnen wandelen. Vlak naast ons huis  staat zorgboerderij de Stiep. Dit is een boerderij waar ze in hun een winkeltje producten  uit eigen tuin verkopen. Bij de Stiep is ook een speeltuin en een kinderboerderij waar ik met de kinderen makkelijk naar toe kan lopen. Onze eigen tuin is ook zo ingericht dat we ook lekker achter het huis kunnen spelen. Er zijn schommels, glijbanen, wipwap en er zijn meerdere fietsjes. Ook beschik ik over een bakfiets waar we veel uitstapjes mee maken!

De zorg van je kinderen overlaten aan iemand anders kan best lastig zijn. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk samen met de ouders een manier van opvoeden en verzorgen van de kinderen te vinden die bij iedereen past. Mijn visie en ook de visie van Skidkinderopvang  is, dat het belangrijk is om consequent en positief te reageren op de kinderen. Om dit te bereiken heb ik veel gehad aan de Gordon-methode. De Gordon-methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert.

Ik hoop dat ik hiermee een goed beeld heb kunnen schetsen van de opvang, zoals ik die bij mij thuis aanbied. Heb je nog vragen? Mail, app of bel dan gerust!